فهرست مطالب

دانش حقوق مدنی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1394)

نشریه دانش حقوق مدنی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم امینی، محمدحسن حائری صفحه 1
    حق حبس حق خودداری از انجام تعهد تا اجرای آن توسط طرف مقابل و از جمله حقوقی است که اغلب در عقود معاوضی، مانند بیع و اجاره، وجود دارد. می توان گفت معیار برتر برای تشخیص این عقود از عقود غیرمعاوضی، وجود دو تعهد و تقابل میان آنهاست. چنان که اگر یکی از این دو عامل از بین برود، عقد معاوضی نخواهد بود. انگیزه و ضرورت تدوین این مقاله، افزون بر قلمرو اجرایی حق حبس و اختصاص نیافتن این حق به بیع، بیان احکام و آثار این حق در عقود معاوضی از دیدگاه فقها و حقوق دانان، و روش تحقیق آن، کتابخانه ای و استفاده از نرم افزارهای معتبر فقهی است. همچنین این نوشتار افزون بر قلمرو اجرایی حق حبس، به تبیین احکام و آثار این حق در عقود معاوضی پرداخته و نتیجه گرفته است که قلمرو اجرایی حق حبس محدود به عقد بیع نیست، بلکه در عقود معاوضی دیگر، مانند اجاره و صلح معاوضی، وجود دارد و از جمله آثار و احکامی که این حق دارد، می توان امانی بودن ید اعمال کننده حق حبس و نیاز نداشتن به اقامه دعوا و حکم دادگاه برای اجرای این حق را بیان کرد که خود اسباب تسهیل به حق تضییع شده را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: امتناع، حق حبس، عقود معاوضی
  • علی طهماسبی صفحه 11
    سیاست گذاران با طراحی قواعد حقوقی شکلی و ماهوی متعدد، می کوشند ضمن تامین مصالح شرکت های تجاری، از سهام داران اقلیت هم حمایت کنند. این حمایت به شیوه های گوناگون، از جمله دعوای مشتق، صورت می گیرد که از سوی بسیاری از نظام های حقوقی، مانند امریکا و انگلستان،پذیرفته شده است. نظام حقوقی ایران هم در شرکت های سهامی آن را پیش بینی کرده است؛ به این ترتیب که به یک پنجم سهام داران حق داده تا به نام و از طرف شرکت، علیه مدیران و مدیرعاملی که با تخلف خود باعث خسارت شرکت شده است، طرح دعوا کنند. اما در حقوق ایران حدود اختیار نماینده در ابهام کامل قرار دارد و معلوم نیست آیا سهام دار می تواند دادخواست یا دعوا را مسترد کند؟ درصورت تعدد سهام داران دادخواه، آیا اتفاق نظر آنان برای تصمیم گیری درخصوص مسائل مختلف دادرسی، از جمله درخواست ارجاع به کارشناس، درخواست تجدیدنظر، فرجام وسازش لازم است؟ آیا آنان حق درخواست صدور اجرائیه و اخذ محکوم به را دارند؟ آیا وجود یک پنجم سهام داران صرفا برای طرح دعوا ضرورت دارد یا استمرار آن هم شرط است؟ قاعدتا پاسخ این پرسش ها باید در قانون آیین دادرسی مدنی بیان شود،اماآن قانون در این خصوص سکوت کرده است.
    کلیدواژگان: استرداد دادخواست، درخواست اجرائیه، درخواست تجدیدنظر و فرجام، دعوای مشتق
  • احمد رضوانی مفرد، مژده ظفری صفحه 23
    فرزندخواندگی یکی از نهادهای حقوقی است که به موجب آن رابطه ی حقوقی بین زوجین سرپرست یا سرپرست منحصر با فرزندخوانده ایجاد می شود. این امر سابقه نسبتا طولانی در تاریخ زندگی بشر دارد، در زمان جاهلیت نیز مرسوم بوده و فرزندخوانده از تمام حقوق و تکالیف فرزند واقعی برخوردار بوده است. تا اینکه با نزول آیات 4 و 5 سوره احزاب فرزندخواندگی به معنایی که در زمان جاهلیت وجود داشت نسخ گردید، اما اصل فرزندخواندگی مورد تایید اسلام می باشد.
    در ایران قانون حمایت از کودکان بدون سرپرست در سال 1353 تصویب شد و این قانون در سال 1392 با عنوان « قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست» اصلاح و قانون سابق لغو گردید. مطابق این قانون، خانواده های فاقد فرزند یا دختران و زنان مجرد بالای سی سال می توانند کودکان یا نوجوانان بی سرپرستی و بدسرپرست که شرایط مقرر در این قانون را دارا می باشند سرپرستی نمایند. بعد از صدور حکم سرپرستی برخی از حقوق و تکالیف اولاد و والدین، مانند حضانت و نفقه در رابطه بین آنها جاری می شود. اما از حقوق دیگری از جمله ارث محروم می باشند که با توجه به مفاد ماده 14 قانون مذکور این مشکل چاره اندیشی شده است.
    درج حکم فرزندخواندگی در شناسنامه فرزندخوانده و سرپرست با توجه به ماده 22 قانون فوق الذکر و جواز ازدواج سرپرست با فرزندخوانده که در تبصره ماده 26 همین قانون بیان شده است، از جمله نواقص و معضلات قانون مذکور می باشد که با هدف اصلی این قانون که در ماده 1، تامین نیازهای مادی و معنوی کودکان و نوجوانان می باشد در تعارض است.
    کلیدواژگان: کودکان بی سرپرست، فرزندخواندگی، فرزندخوانده، سرپرست، لقیط
  • جعفر عسگری، محسن اسماعیلی صفحه 36
    مشهور فقهای امامیه بر این عقیده بوده اند که توافق های افراد فقط در قالب عقود معین الزام آور است. لذا برای الزام آور شناختن توافقات و عقود غیرمعین ناچار به اشتراط آنها ضمن عقود معین بودند. از سوی دیگر، حتی برخی از فقها که قائل به جواز عقود غیرمعین بودند، نیز این توافقات را مشمول اصل لزوم وفای به عقد نمی دانستند و هدف از اشتراط آنها را در ضمن عقد، کسب لزوم عنوان می کردند. بنابراین در حقوق ایران به پیروی از فقه امامیه مبحث شروط اهمیت فراوانی دارد و ضمن یک فصل مستقل در قانون مدنی منعکس شده است.
    اقتضای مواد 237،238 و 239 ق.م. این است که در صورت تخلف از شرط فعل، طرف ذی نفع از آن شرط نمی تواند در ابتدا عقد را فسخ کند، بلکه فقط از حق اجبار طرف دیگر (مشروط علیه) برخوردار است و در وهله دوم و در صورت وجود شرایط لازم، می تواند نسبت به فسخ عقد اقدام کند؛ به این معنا که ضمانت اجرای حق اجبار و حق فسخ در عرض یکدیگر قرار ندارند. حال پرسش اساسی این است که آیا نمی توان بر اساس تحلیل آرا و اقوال فقی هان و نویسندگان حقوقی و دقت نظر در جایگاه شروط در حقوق قراردادها، به عرضی بودن حق اجبار و حق فسخ در صورت تخلف از شرط حکم کرد؛ یعنی آیا در حقوق ایران، مشروط له می تواند به مجرد تخلف از شرط، به ضمانت اجرای فسخ متوسل شود. به نظر می رسد فقهای امامیه به استناد دلیل عقل، قاعده لاضرر، و نیز بر مبنای تحلیل شرط ضمنی در حقوق قراردادها، به پذیرش این دیدگاه در فقه و حقوق ایران قائل شده اند.
    کلیدواژگان: تخلف از شرط، حق اجبار، حق فسخ، شرط، شرط ضمن عقد
  • یوسف درویشی هویدا صفحه 44
    در کنار قانون صدور چک مصوب 1355 با اصلاحات بعدی آن که فقط درخصوص چک هایی که محال علیه آن بانک باشد، اعمال می شود، قانون تجارت مصوب 1311 مهم ترین قانون در نظام قانون گذاری ماست که قواعد حاکم بر اسناد تجاری را بیان کرده است. این قانون که برگردان ناقصی از قانون تجارت 1807 فرانسه است، مقررات صریح، روشن و جامعی درباره اسناد تجاری دربرندارد و به همین دلیل، نظرها و تفسیرهای متفاوتی درخصوص اسناد تجاری و موضوعات مختلف و مرتبط با این اسناد ارائه شده است. این اختلاف نظرها در عمل نیز موجب شده است که رویه قضایی یکسانی درباره دعاوی مرتبط با اسناد تجاری وجود نداشته باشد و آرای متناقضی در این زمینه صادر شود. این مقاله ضمن تاکید بر نشان دادن تشتت آرای قضایی مرتبط با اسناد تجاری، به اختلاف نظر های مرتبط با اسناد تجاری که صدور آرای متناقض قضایی درباره آنها برجستگی بیشتر دارد، پرداخته و نیز نارسایی قانون تجارت را با عدالت متفاوتی که از صدور آرای قضایی غیریکسان و متناقض در موضوعات مشابه و یکسان صادر شده، نشان داده است.
    کلیدواژگان: آرای قضایی، اسناد تجاری، چک، سفته، قانون تجارت
  • رسول احمدی فر صفحه 59
    به موجب بند 3 ماده 190 قانون مدنی، یکی از شرایط اساسی صحت معامله، معین بودن موضوع آن است. در این ماده علم به موضوع معامله از شرایط صحت آن نیست. براین اساس در این مقاله موضوع بحث، لزوم و چگونگی تعیین مبیع کلی فی الذمه است که به روش بنیادی- کاربردی به مطالعه آن می پردازیم. براساس نتایج مقاله، تعیین مبیع کلی فی الذمه در سیستم های حقوقی مورد مطالعه، لازم است و تعیین نشدن آن باعث بطلان قرارداد می شود. مبیع کلی فی الذمه در حقوق ایران از راه توصیف یا انتخاب نمونه تعیین می شود. در حقوق مصر ممکن است افزون بر این موارد، مبیع با اقرار مشتری بر علم به مبیع، نیز تعیین شود. در حقوق انگلستان مبیع کلی فی الذمه به شیوه توصیف، نمونه یا مناسب بودن برای هدف خاص تعیین می شود.
    کلیدواژگان: بیع، تعیین مبیع، علم به مبیع، کلی فی الذمه
  • محمد سلطانی، حامد شیروانی زاده آرانی صفحه 69
    مرابحه که در کتاب های فقهی ذیل تقسیم بندی های عقد بیع به آن اشاره شده، چندی است که با تصویب قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران به تصریح قانون، وارد عرصه حقوقی کشور ما شده است. به کارگیری صحیح هر قرارداد و نیز استفاده از ظرفیت های قانونی کامل آن در نظام حقوقی، در درجه اول مستلزم آن است که آن قرارداد به درستی شناخته شود. قرارداد مرابحه نیز از این امر مستثنا نیست. آیین نامه و دستورالعمل اخیرالتصویب مربوط به این عقد در حوزه بانکی، حاوی مقرراتی است که دقت و واکاوی مجدد در این عقد را ناگزیر می سازد. از جمله مهم ترین مقرره ای که با نگاهی اجمالی به مقررات وضع شده درباره این قرارداد می توان به آن پی برد، گسترش موضوعی این قرارداد به بخش اموال و خدمات است که این امر افزون بر تلاش ها برای یافتن ماهیت این قرارداد، ما را به تعمق و نگاهی دوباره به شرایط اختصاصی بیان شده در متون فقهی برای تشکیل این قرارداد وا می دارد. با مراجعه به متون فقهی و نیز مقررات وضع شده درمی یابیم قرارداد مرابحه که فقها آن را ذیل قرارداد بیع تشریح و بررسی کرده اند، ماهیتا عقد بیع نبوده و دراساس شیوه و قالبی است که می توان طبق آن هر آنچه از قرارداد سابق (چه بیع و چه غیر بیع) به دست آمده باشد، با افزودن مقدار مشخصی سود به مبلغ تحصیل موضوع قرارداد (راس المال) به دیگری واگذار کرد. بنابراین رعایت شرایط اختصاصی انعقاد این قرارداد، صرفا صحت چنین شیوه واگذاری را، نه صحت ماهیت عقد، تضمین می کند.
    کلیدواژگان: بیع مرابحه، تشکیل قرارداد، شرایط اختصاصی، مرابحه
  • صفحه 89
|
  • Azam Amini, Mohammad Hasan Haeri Page 1
    Lien is the right of recoupment by one party until liability fulfillment by other party. This right becomes binding in exchange contracts such as: sale and rent (lease). The main criteria for separationg them from non- exchange contracts is commitment and confrontation between parties, such that if one of these two is removed, the contrant will not been of exchange type. In addition to describing A major reason for conducting this research is investigation of the lien enforcement domain and lacking of its application for sale as well as highlighting its effects and consequences in mutual interest contracts from the viewpoint of jurisprudents. The research method is librarian and by using of appropriate.
    In this writing we described lien. Results showed that enforcement domain of the lien is not limited to sale contract; rather it involves other contracts such as rentand mutual interest settlement. Some of its consequences are its deposition on the lienclaimer andlacking of need to bring a suit and the court sentence for enforcing it.
    Keywords: Lien, exchange contracts, recoupment
  • Ali Tahmasebi Page 11
    Policymakers seek to protect minority shareholders through designing various procedural and substantive legal rules. The protection is done by miscellaneous ways including derivative action which has been accepted in many legal systems such as USA and England, and Iran’s law has accepted it in joint stock companies so that has let one fifth of shareholders file a lawsuit in the name and on behalf of company against directors and managing director that has damaged company by their own default. Nonetheless the scope of agent’s powers is not obvious in Iran’s law and it is not clear if the shareholder(s) can withdraw his statement of case or claim? In the case of being many litigant shareholders, their unanimity is necessary to make a decision about various issues of trial such as demand to refer to expert, appeal, settlement etc? Can they ask court to issue writ of execution and taking relief? The existence of one fifth shareholders is only essential to bring a claim or its continuity is required? Principally the answer to these questions should be clarified in Code of Civil Procedure, the mentioned code, however, does not have any injunction on these subjects.
    Keywords: execution Derivative claim, Procedural aspects, Withdraw of claim form, Appeal, Writ of
  • Ahmad Rezvanimofrad, Mozhdeh Zafari Page 23
    Adoption is a legal institution under which a legal relationship between the spouses or the single guardian is created with the adopted child. Adoption has quite a long history in human lives, as it was customary at the time of Ignorance and the adopted child has been granted all the rights and duties of a real child. With the revelation of verses 4 and 5 of the Ahzab chapter, adoption lost the sense that it had during the time of Ignorance; however the concept of adoption was approved in Islam.
    In Iran, the law to protect unsupervised children was passed in 1974, and this law with the new title "Law for the Protection of Children and Adolescents, Orphans or with Irresponsible Parents" was amended and the former Act was repealed in 2013. According to this law, families without children or single women over thirty years old can adopt children or teens, either orphans or with irresponsible parents, if the conditions prescribed in the Act are provided. After sentencing the adoption, certain rights and duties such as child custody and alimony are set between the parents and the child. But they are deprived of some other rights including inheritance, which according to the provisions of Article 14 of the mentioned law, this problem is remedied.
    Inserting the sentence of adoption in the birth certificates of both the foster child and the guardian according to Article 22 of the aforementioned Act, and licensing the marriage between the guardian and the adopted child expressed in Article 26 of the same law, are Among the defects and problems of this law which are in conflict with the main purpose of this Act, in Article 1, the material and spiritual needs of children and adolescents. The writer according to the proclamations of some jurists, opinions of lawyers and psychological and sociological damages, has offered a remedy for the latter problem and has suggested the removal of this note and banning of such marriages.
    Keywords: unsupervised children, Adoption, Adopted Child, Guardian, Foundlin
  • Jafarasgari, Mohsen Esmaeili Page 36
    hand, even some of the jurists, stating the accuracy of innominate contracts, did not consider these agreements under pactasuntservanda and proposed the aim of their stipulation for obtaining the irrevocability. Hence, the subject of conditions got rominent role in Iran’s law which follows Shiite jurisprudence and it was reflected under an independent chapter in Civil Code. The requirement of ss. 237, 238, and 239 of Civil Code is, if the breach of affirmative term happened, the innocent party cannot terminate the contract at first, but he only would have the coercion right to the other party; moreover, on the second step he could take measure to terminate the contract if the essential requirements met. It means that the remedy of coercion right and termination right are not in transversal relation. The major question is whether we cannot abjudicate to the transversal relation of the coercion right and termination right under the breach of term by considering the analysis of decisions, statements of jurists and legal writers, and the stage of terms in contract law i.e. can the person in whose favor the term made utilize the termination remedy as soon as the breach of term happens? It seems, the Shiite jurists has accepted this point of view by reference to the rational proof, principle of harm, and the basis of the analysis of implied term under the contract law.
    Keywords: Term, Implied Term, Breach of Term, Coercion Right, Termination Right
  • Yousef Darvishi Hoveyda Page 44
    Along with the check law enacted during 1355 and the latter amendments made in it, this law is implemented only regarding the checks whose drawee is a bank. The trade law enacted in 1311 is the most important law in our legislative system that has defined the regulations dominating the commercial documents. This act that is the defected translation of French commercial law of 1807 does not cover the clear and comprehensive rules on commercial documents, for this reason, different viewpoints and interpretations have been presented regarding the commercial documents and different subjects related to these documents. These opinion contradictions caused the non presence of similar judicial attitude on the claims related to the commercial documents and contradictory rulings are given in this context. The present paper is of the intention that most important opinion contradictions should be expressed by stressing on the divergence of judicial ruling related to the commercial documents in which the contradictory judicial ruling has more prominence. In addition, the deficiencies of trade law should be pictured with a different justice that has been issued and enacted by non similar and contradictory judicial ruling regarding the similar and same subjects.
    Keywords: trade law, commercial documents, check, promissory note, judicial ruling
  • Rasoul Ahmadi Far Page 59
    Determine of Goods is one of the basic terms of contract Pursuant to 190/3 of Iranian civil law. In this article, the determinate of the subject of the contract is not term of validity of contract. On this basis, the present issue topic of discussion in the article is necessary and how to determine the Generic Goods and has been done through the application of the fundamental. Based on the results of the paper determine the Generic Goods inlegal systems is necessary and if not to be determining its cause invalidation of the contract. In Iranian law system Generic Goods can be determine through description or by sample. In Egyptian law apart from determine by description and sample may be specified the Generic Goods through the confession. In UK Law Generic Goods can be determining through the description, by sample or fitness for a specific purpose.
    Keywords: Sale, Sale of Generic Goods, Determining the Goods, Knowledge to the Goods
  • Mohammad Soltani, Hamed Shirvani Zadeh Arani Page 69
    approving The Fifth Development Plan of Islamic Republic of Iran Code, has entered in legal arena of our country. Proper use of each contract and use the full legal capacity in a legal system primarily requires that tool is correctly identified. Murabaha contract is not exception to this rule. Recently approved Bylaws and Instructions related to this contract, contain provisions which make it inevitable to again careful analysis of this contract. One of the most important provisions can be understood with a glimpse of the total related regulation, is the extending the contract subject to the goods and services. This is not only have us to trying to find the nature of this contract, but also to reflect again with the specific conditions mentioned in the Jurisprudential texts about the formation of this contract.Referring to the jurisprudence texts and regulations, we can understandMurabaha contract - that Jurisprudents described and evaluated it under the contract of sale-naturally is notcontract of sale and basically it is a format contract By which we can be transfer to Contracting party anything obtained from a preveous contract (goods or services by sale contract or non-sales), by adding a certain amount of profit to the amount of the acquisition (Ras al-Mal).So the specific conditions of conclusion of this contract, only guarantee the validity of such transferring practice, not accuracy of the contract nature.
    Keywords: Murabahah sale, contract formation, specific conditions, Murabahah